"FORGING ELITE FITNESS"CrossFit -lajin kehitti entinen liikunnanopettaja Greg Glassman ja ensimmäinen CrossFit -sali avattiin vuonna 1995 Santa Cruzissa, yhdysvalloissa. Lajin on tarkoitus kehittää monipuolisesti ihmisen kaikkia kymmentä ominaisuutta joita ovat lihaskestävyys, voima, nopeus, hapenottokyky, koordinaatio, ketteryys, tasapaino, liikkuvuus, liiketarkkuus ja nopeuskestävyys. Tämä saadaan aikaan hyvin suunnitelluilla, intensiivisillä ja päivittäin vaihtuvilla harjoituksilla, WOD:eilla (workout of the day). Lajiin kuuluu lukuisia liikkeitä esim. painonnostotangolla, kyykkyjä, leuanvetoa, kahvakuulat, juoksua, käsipainot ja monia muita.

Hyötyvinkki

KÖYHILLE koko läjä mitä netistä voi tilata täysin ilmaiseksi on kerätty tähän: 
KAIKKI ILMAISET tilaa mitä haluat 

CrossFit on maailmalla kovassa nosteessa ja esim. poliisivoimat, armeija, eri maiden iskujoukot, kamppailulajit, huippu-urheilijat ja useat MMA (Mixed Martial Arts)-ottelijat, käyttävät sitä koulutuksessaan ja harjoittelussaan.

Lajin teho on sen tiukassa rytmissä jossa nopeiden toistojen välillä levätään vain minimaalinen aika, eli ei juuri yhtään. Pulssi pysyy jatkuvasti ylhäällä ja tehotreenin pituus ei ole yleensä kuin 5 minuutista maksimissaan 30 minuuttiin. Jokaiselle harjoituspäivälle suunnitellaan erilainen ohjelma, jotta viikon aikana koko keholle saadaan mahdollisimman kattava treeni.

CrossFitin etuna on se että sitä voi harrastaa lähes missä tahansa, sillä se ei ole pakosta kuntosaleihin sidottu laji. CrossFit-treenien suosituimpiin lukeutuvat liikkeet kuten leuanveto, vatsalihakset, punnerukset, penkkihypyt, kyykyt ja burbeet voi halutessa suorittaa vaikkapa kaupan pihalla (kauppakassit on hyviä painoja), jos vain pokka ja mielikuvitus riittää.

Tähän lajiin kannattaa tutustua ammattilaisen johdolla ja aloittaa kunnollesi sopivilla ohjelmilla, jotta harjoitteista saadaan maksimihyöty ja se tehdään turvallisesti.

Esimerkki CrossFit -harjoituksesta (WOD= workout of the day)
(esimerkki miespuolisen harrastajan päiväohjelmasta)
  • Muutaman minuutin verryttely
  • 400m nopea juoksu (alkulämmittely)
4 kierrosta mahdollisimman nopeasti seuraavat liikesarjat
  • 15 punnerrusta
  • 10 x burbee
  • 10 thrust 20 kg:n painolla
  • 2 minuuttia soutulaitteessa

Juoksu ja verryttely tehdään vain kertaalleen, ennen varsinaisen ohjelman alkua.
Vinkit näppärän kotisalin rakentamiseen voit lukea tästä

Tutustu lajiin paremmin sivustolla Crossfit.com